Liikmeid
8

Millisest materjalist riided on lapsele parimad?

veebruar 29, 2012

Meie kliimas vajab laps lisaks Sinu südamesoojusele ja füüsilisele kontaktile ka kehakatet. Parimad on siin looduslikud materjalid, mis lasevad lapse tundlikul nahal vabalt hingata, hoiavad sooja, imavad hästi niiskust, ei aja higistama ja on täielikult keemiavabad. Hea riie täiendab naha enda funktsiooni ega takista seda vähimalgi moel. Suurepäraselt sobivad lastele orgaanilisest puuvillast, siidist ja villast kehakatted.

Orgaaniline puuvill on kasvatatud mahepõllumajanduslikel alustel s.t ilma igasuguste sünteetiliste väetiste ja tõrjevahenditeta. Võid kindel olla, et selliselt märgistatud tooted ei sisalda herbitsiide, pestitsiide, defoliante ja teisi meie tervisele ohtlikke aineid. Reeglina on orgaanilisest puuvillast tooted jäetud ka pleegitamata ning vajadusel  värvitud vaid loodussõbralike värvidega. Selliselt kasvatatud ja töödeldud puuvill on pehme, hoiab hästi sooja ning imab ka niiskust. Puuvill sobib hästi nii pesu kui ka mähkmematerjaliks. Teda võid sageli pesta, vajadusel ka kuuma veega.

Siid on tänuväärne materjal, millel on valu-ja põletikkuleevendav toime. Ta on vastu nahka siidine ning tal on omadus jahedas sooja hoida ning palavaga jahutavalt mõjuda. Eriti mõnusad on siidisisaldavad aluspesud ja  siidist mähkmed. Viimased on abilised igasuguste mähkmeärrituste ja nahapunetuse korral.

Vill on kõigile teada hea soojahoidja, kuid tegelikult võib teda tänu tema heale imavusele ja hingamisvõimele kasutada edukalt ka soojal ajal. Oluline on, et vill oleks võimalikult vähe töödeldud ja sisaldaks lamba loomulikku rasva, milles leiduval lanoliinil on isepuhastuv omadus. Lanoliin neutraliseerib higis ja uriinis oleva ammoniaagi, seega ei pea Sa villatooteid sageli pesema. Enamasti piisab õhutamisest ning tuulutamisest. Vill tundub kuivana ka siis kui sisaldab kolmandiku ulatuses vett. Kuna ta hoiab ka märjana väga hästi sooja, siis on ta tänuväärne materjal mähkmepüksteks  ja mähiste ümbristeks. Aluspesu on reeglina valmistatud peenematest villasortidest, nagu näiteks meriinovill. Selline pesu on vastu ihu pehme ning soe ja talvisel ajal pea asendamatu.

Suurema osa aastast on villapesu meile sobivaim kehakate. Vaid päris palavate suveilmadega võiks selle õhukese puuvilla või veel parem siidi vastu vahetada. Kui Sa puhast villa karedaks pead, siis vali villa/siidi kombinatsioon, mis on pehmem ja siidisem aga sama soojapidav.

Kui villapesu hinnad Sind ehmatavad, siis tea, et neid on Sul vaja 1-2 paari, mitte rohkem. Suured riidekuhjad võid südamerahus ära unustada. Sinu pesuriiul saab tühjem, aga hästi läbimõeldud.

Agne Guthan

Terve Valik OÜ

Suurim ihusõber - villapesu