Liikmeid
8

Teata vaktsineerimise kõrvaltoimest!

november 23, 2014

Maailma praktika ütleb, et vaid 2-8 % arstidest teatab vaktsineerimise kõrvaltoimetest. Ravimite kõrvaltoimetest teatatakse Eestis poole vähem kui Euroopas.  Seega vaktsineerimise kõrvaltoimetest teatatakse Eestis veelgi vähem.

Terapeudina näen sageli vaktsineerimise kõrvaltoimeid. Küsin alati, kas vanemad on tekkinud terviseprobleemidest rääkinud ka oma arstiga. Peaaegu alati vastatakse, et arst keeldub tekkinud terviseprobleemi vaktsineerimisega seostamast, rääkimata selle teatamisest vaktsineerimise kõrvaltoimena. Vanematele öeldakse „See on juhuslik kokkulangemine!“, „Vaktsineerimine ei tekita kõrvaltoimeid!“, „See ei saa vaktsineerimisega seotud olla!“ jne.

Kutsun kõiki vanemaid üles ise teatama vaktsineerimise kõrvaltoimetest, kui selleks on kahtlus! Nii hoolitseme oma tulevaste laste ja lastelaste tervise eest!

Peale vaktsiini saamist  võivad olla järgmised kõrvaltoimed:
laps nutab või kriiskab hüsteeriliselt, teda pole võimalik lohutada, ei maga enam ööde kaupa, lihased muutuvad kangeks või laps muutub ebaharilikult loiuks ja apaatseks, tekib tagasiminek arengus (ei räägi enam, ei fikseeri pilku, ei pööra jne, mida kõike ennem tegi vabalt ja suureneva sagedusega), tekib käte või jalgade värin või koordineerimatus, liigutused muutuvad katkendlikuks, käte ja jalgade värin vees temperatuurist sõltumatult, lümfisõlmede suurenemine, imelikud muhud, tugev ravile allumatu kõhulahtisus, peavalud, pearinglus, ka kasvajad, leukeemia jne.

Kõik mis tekib 1-2-3… nädala jooksul peale vaktsineerimist ja tundub imelik, ebaharilik ning ei allu ravile, võib olla põhjustatud vaktsiinist. Osa kõrvaltoimeid väljendub veelgi pikema aja jooksul ning neid ei oska enamasti keegi (ka lapsevanem) vaktsineerimisega seostada.

Sinul kui patsiendil on õigus teatada oma kahtlustest Eesti Ravimiametile! Selleks pead vaid täitma nende kodulehel oleva teatise vormi, mille leiad siit (saab täita nii digitaalselt kui ka paberil ja postiga saata):

http://www.ravimiamet.ee/ravimi-korvaltoime-teatis-patsiendile

NB! Pane tähele, et teatamine on konfidentsiaalne. Infot sinu kohta ei või edasi anda kolmandatele isikutele ega asutustele, ka mitte perearstile, kui teavitaja ei ole selleks nõusolekut andnud.

Kui sa ei tea vaktsiini nime, siis selle leiad digitaalsest haigusloost, kuhu Sinul kui lapse vanemal on oma ID kaardiga iga hetk ligipääs!

Terje Tähe (proviisor, loodusterapeut)