Liikmeid
14

Isevalmistatud püreed või purgitoit?

september 6, 2012

Alustades rinnapiimalt lisatoidule üleminekut, on vanemad tihti valiku ees, kas valmistada toit ise või valida valmispüreed poeriiulilt. Sageli näib lihtsaim valik olevat purgitoit kaasa haarata ja kodus kiiresti soojendada. Kuid, mis väärtusega tegelikult on suurtööstustes valmistatud toit?

Ainult rinnapiimaga harjunud 6-kuuse imiku organism on algul ülitundlik, seega tuleb olla väga teadlik sellest, millise toiduga üldse hakata harjutama. Kui rinnapiim on maailma kõige leeliselisem toit, siis peaks esimesteks toiduaineteks valima ka kõige leeliselisemad, et üleminek toimuks võimalikult pehmelt. Üldjuhul kehtib reegel, et üks uus juurvili ühes nädalas. Sellest reeglist kinni pidades on võimalik vähendada allergiate riski ja teisi organismi puudutavaid probleeme. Valmis purgitoitu aga lisatakse tihti paju lisaaineid. Kindlasti tuleb lugeda silti – paljudesse tavapoes müüdavatesse purgitoitudesse on lisatud rafineeritud soola ja suhkrut, väites, et nii maitseb paremini. Paremini maitseb aga ainult täiskasvanutele, kelle maitsemeel on harjunud maitseainetega. Samas on tulnud müügile ökotoite, kuhu ei ole lisatud ekstra suhkrut ja mille tarbimine on kindlasti leebema mõjuga, kuid ei asenda ise valmistatud toitu.

Selleks, et purgid saaksid pikalt poeriiulil oodata, kuni tarbijad neid ostma tulevad, on vaja neid säilitada. Säilitamiseks kasutatakse erinevaid variante: säilitusained, liigne suhkur, gaasikeskkonda pakendamine. Ükski neist pole sõbralik imiku õrna soolestiku jaoks. Samuti tahab juba avatud purgitoit kohest tarbimist. Kuna alles lisatoidumaailma avastava imiku kogused on imepisikesed, siis pole põhjust tervet purki avada selleks, et sealt kaks lusikatäit võtta ning ülejäänu minema visata. Hea nipp, isetehtud toidu säilitamiseks on püreed valada jääkuubikuvormi ning sügavkülmutada ja sealt väikeste portsionite kaupa sulatada.

Homogeniseerimine ehk toidu ühtlaseks muutmine eriseadme (nt. saumikser, blender) abil on muutunud väga populaarseks. Ühestküljest kindlasti seetõttu, et ta muudab toidu visuaalselt „ilusamaks“ ja sellega tarbijale vastuvõetavamaks. Isevalmistatud toidu puhul ei ole see vajalik, sest üldjuhul juur- või puuviljad on juba vähese arutamise juures kergest püreestatavad kahvli või purdunuiaga. Samuti tasub vältida saumikserit niipalju kui võimalik, kuna ta lõhub toidu liiga väikesteks osadeks ning toiduosakesed hakkavad läbima soolestiku neid barjääre, mida läbida ei tohiks. Hea on lapse toit ajada läbi sõela või ka läbi küüslaugu pressi (pole väga vaevaline, kuna kogused on ju väikesed).

Samuti on toiduvalmistamisel üks oluline nüanss selle tegija ning tema tahe ja meeleolu. Kõik oleme ju kogenud, kuidas ühe inimese valmistatud toit on palju maitsvam, kui teise oma. Või märganud, et halva tujuga tehtud toit, kas kõrbeb põhja või jääb kummalise maitsega. Lapsele sobib kõige paremini tema ema hoole ja armastusega valmistatud toit, kuhu on ta lisanud kõik head energiad. Valmis purgitoitude puhul aga puudub meil ülevaade, kes on selle valmistanud, viimasel ajal aga tuleb juba tõdeda, et inimese käsi puudutab suurtööstustes harva toitu ja enamuse teevad ära masinad.

Igal inimesel on aga oma tempo ja elustiil ning kindlasti ei ole see „surmapatt“ vahetevahel oma beebile ökopoest ostetud valmistoitu pakkuda. Kuid oluline on teada, kui tähtis on tegelikult oma lapsele isevalmistatud toit. Kui võimalik siis lubagem oma lastele parimat, nende pisikesed särvad silmad tänavad teid kindlasti!

PS! Küsige vanaemalt aiamaal kasvanud kõrvitsat, mis on parim kodumaine lisatoit pisikestele beebidele.

Ökobeebi

Ahjuõuna püree